Ce nu înțeleg pensionarii care visează la creșterea de 40%: care este impactul asupra economiei, în cifre

de: Alexandru Puiu
02 10. 2020

Economia României nu se mai află de mult timp într-o situație foarte roz, iar pandemia a venit ca un pumn puternic în bugetul statului. Cu toate acestea, alimentați de PSD, mulți pensionari visează la creșterea de 40% specificată în lege.

La începutul lunii septembrie, Guvernul a implementat creșterea pensiilor cu 14%. Această valoare a reprezentat o discrepanță majoră comparativ cu cele 40 de procente trecute în proiectul de lege propus de PSD și adoptat în parlament. Guvernul Orban nu a luat însă această decizie pentru a sabota pensionarii, ci pentru a preveni un dezastru economic pe mai multe planuri, începând cu o creștere previzibilă a inflației și până la o explozie a deficitului fiscal al României.

O viziune clară a realității la care ne expunem în situația în care vor crește pensiile cu 40% a fost expusă de S&P Global Ratings. Conform analizei lor, într-o astfel de situație, deficitul fiscal al României va depăși 10% din PIB în 2021 și va rămâne acolo pentru cel puțin doi ani.

“Datoria netă a României față de PIB ar crește rapid pentru a depăși 60% din PIB în 2023, comparativ cu așteptările noastre actuale de 45%. În mod similar, cheltuielile cu dobânzile raportate la veniturile totale ale guvernului ar crește în mod substanțial pe fondul creșterii nevoilor de finanțare pe termen scurt și presupunând creșterea costurilor de finanțare”, atrage atenția agenția de rating.

Partea bună, dar dificil de înțeles pentru mulți pensionari, este că Guvernul va face tot ce este posibil pentru a întârzia implementarea creșterii salariale cu 40%. “Așteptările noastre de bază sunt ca guvernul, care se opune puternic creșterii de 40%, să folosească toate instrumentele de care dispune pentru a contesta măsura sau a o tempera. Credem că este probabil ca guvernul să încerce să întârzie orice creștere în încercarea de a permite alegerilor, programate pentru 6 decembrie, să-i ofere bazele parlamentare pentru a întoarce măsura de creștere a pensiilor. Timingul este esențial, având în vedere deciziile anterioare ale Curții Constituționale a României care interziceau reducerea nivelurilor de pensie după ce acestea au fost plătite”.

Una peste alta, creștere pensiilor cu 40% va spori datoria externă a României, dar și datoria publică. În plus, va duce la costuri mai mari cu dobânzile decât erau estimate pentru perioada următoare.